Wednesday, August 2, 2017

CARA REBUS KERANG SUKA HATI

"If you don't go after what you want, you'll never have it. If you don't ask, the answer is always NO. If you don't step forward, you'are always in the same place.."






Nyumm nyum nyummm...

Rugi siapa tak makan kerang. Sedaaappp! 

Tapi yang sedap cuma kerang fresh. Yang mana lepas beli, balik rumah terus masak dan terus makan.... 
Tau tak macam mana tips nak cari kerang yang fresh? 
Sini nak cerita...

Kerang yangg fresh adalah kerang yang masih terbuka. Terbuka tu maksudnya dia masih hidup. Jangan jadi macam abang ipar aku, dia pilih semua kerang tertutup sebab katanya yang terbuka semua dah rosak. Menjerit kakak bila dapat. Busuk!

Kalau nak tahu kerang hidup ke tidak, cuba sentuh isi dia yang merah tu, mesti dia perlahan-lahan terkatup. Maksudnya hidup lagi. Haa amek yang tu. Sedap, isi manis!





Kalau ada yang belum tahu, kerang elok untuk tambah darah. Tapi kalau ada kudis gatal, tak payahlah gatal2 makan nanti gatal2 makin menjadi...

Orait, kenapa kerang suka hati? 

Sebab..... Kita rebus ikut resepi suka hati. Mak kita suka sangat kerang resepi suka hati ni. Berkali-kali buat, tetap tak puas makan.


BAHAN-BAHAN NAK REBUS KERANG SUKA HATI:
  1. Kerang fresh 1 kilo
  2. Daun ketumbar - (hiris) - ikut suka
  3. Bawang merah besar - (hiris) - 1 biji cukuplah
  4. Bawang putih - 3 ulas (hiris)
  5. Serai - 2 batang (dititik/ketuk)
  6. Serbuk perasa Pasti Sedap
  7. Sedikit air
CARA-CARANYA IALAH:
  1. Basuh kerang dengan bersih (Elok pakai sarung tangan kalau tak nak kuku rosak) 
  2. Masukkan kerang ke dalam periuk, masukkan semua bahan-bahan
  3. Masukkan serbuk Pasti Sedap & air. Ok, air tak perlu banyak. Cuma suku cawan je sebab air kerang akan keluar masa proses merebus.
  4. Tutup periuk & masak guna api yang perlahan
  5. Bila mendidih (tudung periuk terangkat), kerang dah masak & boleh tutup api.
  6. Tapis air kerang, siap!
PENCICAH
  1. Cili sos life, taburkan dengan daun ketumbar yang telah dihiris, done! Boleh makan sambil tengok TV.

Daun ketumbar yang menambahkan perisa & buatkan kerang rasa manis semulajadi. Sangat sedap. 
Kalau tak suka daun ketumbar, tak perlu letak tapi kesan kurang ummphhh!

SELAMAT MENCUBA.






No comments:

Post a Comment