Assalamualaikum…
Kali ni nak berkongsi resepi macam mana nak buat perapan
untuk kambing panggang. Dulu aku tak suka makan kambing walaupun kecik2 dulu ayah
bela kambing kat bawah rumah je. Bawah rumah tu penempatan sementara je sebab
masa tu ayah renovate kandang mereka..Wahh mereka kaww!
Banyak kambing masa tu, dekat 40 ekor kot. Macam Ali Baba
dah kan…Aku sempat jaga 2-3 ekor anak kambing, bagi dorg minum susu guna botol
susu baby tu. Bijak kambing ni, bila tiba time makan, dia jenguk kepala dalam
umah. Kalo tak hirau lagi, dia naik tangga sambal panggil2, “susu..susu..”
dengan bahasa dia.. Betul, aku tahu la. Lepas tu dapat je susu tu kat mulut dia
memang kena pegang botol tu kuat2 kalo tak terlucut dari tangan. Gelojoh dorg
ni. Aku lupa nama kambing2 tu, yang tahu ayah selalu panggil “hulk…hulk..hulk..”
Memula aku ingat ayah nak buang kahak, bila tengok kambing menyerbu, baru tahu
ayah panggil kambing rupanya…Terer tak ayah aku?
Tapi, walaupun banyak kambing, kami satu keluarga tak pernah
pun makan daging kambing tu. Aku pun tak tahu kenapa, sampai sekarang tak
terjawab bila aku tanya mak ayah. Sebab tu lah, kami adik beradik takde sorang
pun yang makan kambing, sampai la 3 tahun lepas aku start menggilai kambing
panggang…
![]() |
| Gambar ihsan google |
Haaa, yang panggang je. Yang kari ke, sup ke, yang
berkuah-kuah tak boleh terima lagi.. Stakat ni yang kering-kering je. Start aku
makan masa jamuan raya kat Masjid kawasan rumah sewa aku ni. Time tu ada kambing
panggang. Sampai2 masjid tengok ada barisan panjang 2 baris. Hairan apa lah
yang dorg duk rebut. Tengok2 kambing 2 ekor tergolek… Aku bukan boleh tengok
barisan panjang2 ni, keterujaan keinginan kemahuan untuk tahu tu jadi tinggi.
Maka, beraturlah juga setengah jam ditengah2 panas…
Sedap korang.. Manis….Menjilat tulang. So, sampai sekarang
lah aku gila kambing panggang ni. Sini aku kasi resepi hasil pencarian google
macam mana korang nak perap daging kambing sendiri. Daging kambing aku selalu
beli kat Pasaraya Giant yang mentah, tapi haritu beli kat SAM’S GROCERIES…Lagi
berbaloi beli mentah, perap sendiri. Kalau beli yang dah siap perap tu mahal
sket..
REMPAH PERAP DAGING KAMBING BAKAR BLACK PAPER
Bahan-bahan :
- 1. Lada hitam – Segenggam
- 2. Bawang putih – 3 ulas
- 3. Sos Cili (1-2 sudu) – Rasa dulu & tambah kemudian
- 4. Sos tiram (1-2 sudu)
- 5. Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- 1. Ketuk bawang putih
- 2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih
- 3. Bila naik bau, masukkan lada hitam
- 4. Biarkan sejuk. Lepas sejuk, tumbuk lada hitam dengan bawang putih hingga lumat
- 5. Dalam mangkuk lain, campurkan sos cili dengan sos tiram
Cara Perap :
- 1. Gaul daging kambing dengan lada hitam dan bawang putih
- 2. Gaul dengan sos cili dan sos tiram
- 3. Perap sekurang-kurangnya 30 minit. Nak lama pun boleh tapi letak dalam peti
Panggang 4-5 minit satu side. Lepas tu angkat. Kalau overcook tak mencair dalam mulut.. Yang 4-5 minit ni kira ala2 medium cook gtu. Side dish tu ikut korang la nak letak apa. Aku suka brokoli dengan kacang peas tu, manis. Rebus je. Air mendidih je korang angkat. Letak la secubit garam...
Dah siap. Makan depan TV sambil layan Masterchef. Mmmuallaahhh!!
Harap dapat membantu korang semua…Daaaaa
![]() |
| Dah kenyang, dalam hati ada senang lah... (gambar ihsan google) |




No comments:
Post a Comment