Saturday, July 15, 2017

SAMBAL TEMPOYAK PETAI BILIS

"The reason why we can't let go of someone is because  deep inside we still hope..."

Hai korang...

Siang tadi memenuhi undangan rumah terbuka kawan satu office dulu. Kawan ni setiap tahun buat open house, rajin betul dia. Menu tadi mee kari dengan rendang ayam pencen, sedap. Tq Yola,tq mak yola...

Dua mak budak, empat belum lepas lagi...ahaks!

Minggu depan kakak nak buat open house jugak, tapi menu yang dia plan nak masak ialah masakan kampung dengan ulam-ulaman. Antara menu dia yang buat aku teruja ialah sambal tempoyak petai... Peberet ai!

Sambal ini lah jugak antara yang kami adik beradik pandai masak, baik lelaki atau perempuan. Semua sama je style masakan, yang berbeza tahap kepedasan je. 

Dulu masa mak sihat, mak rajin buat tempoyak sendiri. Tempoyak mak buat memang sedap, cukup masam dan manis semulajadi dari durian tu. 

Zaman kecik2 dulu, tahun 90an, aku sekolah rendah mak berniaga dodol kat pekan sehari. Lepas habis berniaga mak akan beli durian seguni dua wat balik rumah. Al-maklumlah anak2 ramai kan. Durian time tu murah gila, ada sampai 50 sen sebijik. Yang jual pun kawan2 mak jugak, mungkin tolak harga kawan2 la gamaknya. Mak aku memang hantu durian sampai sekarang. Pantang nampak mesti merengek suruh beli. Maka, kerana sayang kuturutkan jua...

Masa mak buat tempoyak tu rajin jugak duk tolong. Senang je, buang biji & gaul isi durian dengan garam secukup rasa. Simpan 2-3 hari kat luar, dah boleh guna untuk memasak. Lepas tu simpan la dalam peti untuk lebih tahan lama.

OK! Jom buat sambal petai tempoyak my pebret ikut resepi bonda terchenta. Tempoyak aku beli siap, tak ingat berapa harga tapi agak mahai jugak lah bagi aku. Huhu

BAHAN-BAHAN :
  1. Ikan bilis - segenggam
  2. Petai - 4 papan
  3. Tempoyak - 2 @ 3 sudu bergantung pada masam tempoyak korang
  4. Cili api - ikut tahap kepedasan
  5. Bawang merah - 3 @ 4 ulas
  6. Bawang putih - 1 @ 2 ulas
  7. Bawang merah besar - 2 biji (dihiris)
  8. Gula
  9. Garam
  10. Air - 1 cawan

CARA - CARANYA IALAH :
  1. Tumbuk bahan 4,5,6 
  2. Dah hancur step 1, masukkan tempoyak & tumbuk manja untuk pastikan tiada tempoyak yang berketul
  3. Panaskan minyak, tumis bahan yang dah siap tumbuk
  4. Masukkan ikan bilis & petai
  5. Masukkan air, gula, garam & bawang merah besar yang telah dihiris
  6. Biarkan mendidih & kacau sekali sekala sampai air kering 
  7. Siap

Sambal ni makan dengan nasi panas-panas.. MasyaaAllah, saat tu korang akan rasa memang tiada makanan yang paling sedap melainkan yang ini. Kalau tak selera makan, sambal tempoyak petai boleh dijadikan ubat. Hehe

Kalau tak suka petai, boleh tukar dengan jering jugak. Sama je step dan bahan dia, cuma jering ni liat sikit so kena lebihkan air sampai betul2 empuk.

Wokaih, good luck bebeh!!

No comments:

Post a Comment