Friday, July 29, 2016

Cara Masak Siput Sedut

Balik kampong cari siput, siput lari!
Saje melawak. Tak lawak sudah…

Aku budak kampong. Nampak je macam bandar terlebih sebab dah lama duk bandar kan. Padahalnya budu dengan petai berpisah tiada. Dari kecik sampai sekarang, semua adik beradik tahu aku lah si hantu budu. Eh, budu boleh buat kita awet muda tau. Tak caya? Cerrrr teka umur aku berapa? Hahaha

Balik haritu, kakak dengan anak2 sedara ajak pegi cari siput sedut dekat sungai nun jauh sikit dari rumah. Dia orang kata dekat. Aku ingat boleh la naik moto cabuk yang dah tinggal rangka tu.. Tapi jauh, kena bawak kereta. Bukan tak tahu, kampong aku kot mesti laa aku tahu. Tapi dah bertahun tak mandi sungai, tak tahu pulak masih ada sungai yang ‘hidup’ kat kampong nih..



 OK, sampai sungai kena meredah semak sikit la. Seronok pulak rasa, berkain batik berbaju t-shirt.. Owh, aku lah si gadis desa. Muahaa…

Tuu diaaa air sungai… Nampak tenang je, geli nak turun sebab macam tempat tinggal buaya. Geli? Pun boleh… Macam meremang bulu roma tu la..



 Belum apa2 kakak aku dah menjerit. Ingatkan ape, sekali.. Haaa.. Dia seluk je tangan dalam selut (aku tak tahu negeri lain panggil apa), banyak dia dapat tangkap siput. Teruja wei! Sedap laa siput sedut ni, kalo siput yang hitam pekat tu tak sedap. Yang tu paya punya ke? Entah, tapi yang pasti tempat tinggal dia bukan kat sungai macam kat kampong aku nih.. Banyak la kakak aku dapat. Aku try jugak seluk tangan macam dia buat, raba2 sikit kat dasar sungai, lepas tu kepal.. Yeayyy dapat. Dapat BATU! Uwaaa…




Sampai ke sudah, aku Cuma dapat 5-6 ekor je. Kakak aku dekat seguni hasil dia dengan kawan dia lagi sorang. Tangan kakak aku tu montel, tu sebab siput suka nak mengendeng. Tangan aku runcing, slim, siput tak suka…. Tiga jam cari, siap mandi manda terjun bagai, penat. Tak sabar nak balik makan nasi ulam petai cicah budu, penyet lada pedas2, buh ikan rebus goreng. PErghhhh!!


Haaa..Cara nak masak siput ni senang je walaupun aku tak reti buat. Aku tahu makan je. Kena rendam dulu semalaman dengan air paip nak bagi siput tu muntahkan pasir2 atau tanah yang melekat kat bibir dia.. Ni kakak aku cakap, bukan aku. Lepas tu, korang kena potong bontot siput tu. Guna PARANG KONTOT tau, sebab kalo guna parang lawa, nanti tumpul jadi parang bapak korang. Jangan banyak sangat potong tu, lebih kurang 2 ruas badan dia tu je. Kalau banyak sangat kang takut isi dia terkeluar. Lepas tu nanti susah korang nak sedut. Tapi kan, korang rendam semalaman tu, esok pagi jangan terkejut pulak tengok ada tompokan hitam kat lantai dapur rumah tu. Siput tu hidup lagi, dia tak mati. Jadi dia merayap. Nak selamat, tutup dengan penyejat. Alaa, bekas yang berjaring2 tu, yang buat tapis bila basuh sayur. Jangan tutup sampai takde udara, kang dia mati pulak. Tapi kenapa taknak dia mati ek? Padahal nak makan dia jugak...

Tak tahu... memang gitu yang aku tahu dari kecik. Ikut je lah!

 Selalunya kakak aku buat  gulai lemak cili api. Memang itu la selalunya orang buat. Tapi, gulai lemak kakak aku ni Thorbaikk!! Dia masak apa pun sedap. Sebab tu kalo balik kampong, aku kalo boleh tak nak masak langsung, tapi kejam pulak rasa.

Yang sekerat guni tadi tu, kakak aku kongsi dengan kawan dia. Separuh sorang. Dapat la ktorg ber ‘cup-cup’ malam tu. Sedap korang..Ada orang tak pandai sedut, ipar-ipar aku pun tak pandai. Lantak korang la, kalo korang pandai kang aku tak dapat makan banyak…. Kakakaka


Sesiapa yang suka siput sedut, cuba korang bagitahu aku apa beza siput sedut kat kampong aku dengan siput sedut yang korang makan kat bandar?

Aku tak tahu jawapan, jangan tuntut apa-apa!



No comments:

Post a Comment