Friday, July 14, 2017

SAMBAL HITAM PAHANG

"Be happy. Not because everything is good, but because you can see the good in everything...."

Yup! because you can see the good in everything. 

Tak perlu merungut kalau dapat sesuatu yang tidak memuaskan hati sebaliknya cuba cari kebaikan di dalam perkara/sesuatu yang telah diberikan kepada kita. Dengan itu, boleh latih diri agar sentiasa bersyukur dengan apa adanya. Jika mahu lebih, maka usaha juga perlu lebih dan berterusan... 



GAMBAR SELINGAN..
Anak sedara Muhammad Iman Danish kantoi main lipstikku. Comot molot dia!


Okay.. Korang pernah rasa sambal hitam Pahang tak? Ada yang panggil sambal belimbng hitam juga, yang penting kalau kata sambal Pahang, maka sambal hitam dan sambal belimbing adalah sambal yang sama. Belimbing yang digunakan pula adalah belimbing buluh yang direbus dengan garam (tanpa air) sekurang-kurangnya 4 jam sehingga bertukar warna. Hitam tu akan jadi bila yang dah direbus tu disimpan lama.


Bukan nak iklan, tapi nak tunjuk ini sambal hitam yang kakak aku jual...



Aku hantu sambal hitam yang kakak no 4 buat. Kakak no 4 ni masak apa pun sedap sebab dia punya air tangan sama rasa dengan air tangan mak. Jadi, kalau balik kampung aku lebih suka pergi menempel rumah kakak no 4 untuk makan sedap2. 


Disebabkan aku hantu sangat, kakak ajar cara-cara untuk buat sendiri bila balik rumah sewa. Dia dah bekalkan siap2 belimbing hitam yang dah direbus.

Jom aku share cara nak buat sambal. 

BAHAN-BAHAN :
  1. Ikan bilis  - 1 genggam
  2. Belimbing buluh yang telah direbus (ikut sukatan kemasaman belimbing, anggarkan 2@3 sudu besar.
  3. Bawang merah 
  4. Bawang putih
  5. Cili api
  6. Sedikit gula

CARA-CARA : 
  1. Tumbuk semua bahan (Ikan bilis tumbuk asing)
  2. Bahan 2,3,4 & 5 boleh tumbuk sekali
  3. Panaskan minyak yang sedikit (macam nak goreng telur je)
  4. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk
  5. Masukkan gula
  6. Goreng sampai garing
  7. Kalau perlu, masukkan air untuk hancurkan gula dan goreng sampai air kering
  8. Siap!

PENTING : TAK PERLU MASUK GARAM LAGI DAH SEBAB BELIMBING BULUH YANG DIREBUS TU MEMANG DAH MASIN.



No comments:

Post a Comment