Friday, July 28, 2017

MACAM MANA NAK HILANGKAN KERAK HANGIT DALAM KUALI?

"True strength is in the soul and spirit, not in muscles"





Ini gambar kuali kesayangan, kaler dia memang dah hitam legam sejak beli. Tapi kuali ni jarang berkerak, melainkan memang betul2 lama masak & lupa nak kacau.

Haritu guna untuk masak rendang ayam.. Tinggal rendang atas dapur untuk pergi solat sekejap, api dah slow. Tapi hangit sikit.

Nahh! Kikis kerak dengan sudu..Aku dah cuba cara ni beberapa kali untuk hilangkan kerak hangit tu. Setakat ni Alhamdullillah menjadi. 

Caranya senang je :
  1. Cuci kuali & panaskan atas api sampai kerak hangit tu jadi merekah & berkeping2. Kuali berasap itu biasa je, jangan panic.
  2. Kikis kerak dengan sudu (dengan sudip pun boleh). Make sure kuali sejuk dulu then baru boleh kikis. Nanti melecur jangan marah aiiii...
  3. Kalau belum hilang, ulang balik langkah 1

Harap membantu!

Cara ini mungkin tak berkesan pada sesetengah kuali, tapi so far kuali kat rumah aku semuanya menjadi. 

Ada cara lebih baik? Silakan.... hehehehe






No comments:

Post a Comment