Friday, September 16, 2016

MIENG KAM SIREH THAILAND

Haritu aku ada share pasal Miengkam tu kan, semalam dapat makan dengan jayanya. Kalau bab makan, jangan coba2 nak acah2 je dengan ai. Kalau kata ai nak, nak jugak tak kira walau apa pun... Haa, itu lah salah satu kelemahan diri ini yang mungkin ex-ex boypriend ai tak suka. EH!!! Gurau jaaa.....

Aku belek2 ig, tengok kat #miengkam tu, ramai update dorg pegi makan miengkam ni dekat Restoran Absolute Thai. Harga aku cek kat page Absolute Thai, dalam RM18.50 tak silap... Nak pergi tapi ketiadaan geng. Kalau pegi sorang segan la ai, nampak naww keseorangan kesepian.. Hahaha

Ada komen sorang hamba Allah ni kat FB, dia kata makan di Pengkalan Hulu. Macam familiar saja nama kampung itu.. Hehehe.. Haa sebab kebetulan sorang kenalan duk situ. So, pesan kat dia suh beli tapi sayangnya, dia pun tak tahu menahu pasal miengkam ini. Tapi dia kenal daun kaduk, sebab ada kat belakang rumahnya je. Haaa, daun kaduk bahan utama. Gigih aku cari kat kawasan penempatan aku ni tapi tak jumpa (cari kat pasaraya mana nak ada)... Dah rezeki aku, dapat lah seplastik daun tu dari Pengkalan Hulu nun di Perak sana.

Nak buat senang, tapi renyah. Ini aku kongsikan sos yang aku amek dari satu blog (lupa blog mana), dan aku olahkan ikut bahan2 yang aku ada, dan juga ikut kefahaman aku sendiri.

SOS MIENGKAM
  1. Gula perang/gula melaka sekeping (Aku pakai gula keping kelantan, ktorang panggil NISEY)
  2. Air 300 ml
  3. Kacang - goreng & tumbuk
  4. Kelapa - goreng & tumbuk
  5. Udang kering - rendam sekejap, goreng tanpa minyak & tumbuk
CARA-CARA NAK BUAT :
  1. Larutkan gula perang dalam air
  2. Dah mendidih, masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi
  3. Biarkan mendidih sekejap, siap
BAHAN-BAHAN UNTUK MIENGKAM
  1. Kacang tanah - goreng & tumbuk (Aku guna kacang shantung sebijik2, kebetulan beli dengan Kak Hana yang comel)
  2. Udang kering (Goreng tanpa minyak & tumbuk)
  3. Kelapa parut - goreng & tumbuk
  4. Bawang merah besar (hiris dadu)
  5. Cili api (Ikut korang, tapi aku suggest guna cili api kampung, lagi umpphh)
  6. Halia muda - hiris dadu
  7. Serai (Amek bahagian putih kat dalam tu je, hiris sehalus yang korang suka)
  8. Limau nipis (Buang kulit & biji, hiris dadu)
Cara-cara nak makan korang tengok kat gambar....

Ni rupa daun kaduk, macam daun sireh kan...Rasa pun lbh kurang


Sos tu 2nd time buat, yang 1st time tak jadi...

Korang boleh adjust sendiri nak rasa macam mana..
Ni la rupa NISEY tu, beli kat Kelantan...Kalo korang jumpa kat pasar malam beli je, tak rugi.

So, dah dapat makan apa yang aku idamkan berbulan lamanya. Sedap? Ofcoz la, aku buat kan...hahaha..Kena dengan tekak aku. Kalau korang jenis suka makan ulam, korang akan boleh telan. Kalau ulam pun korang geli nk kunyah, tak payah laa gatal nak try. Maybe boleh berjinak2 makan ulam dulu.

Cobalah.... GOOD LUCK BEBEH!

TAMAT!


No comments:

Post a Comment