Sunday, July 23, 2017

KUAH ROJAK BUAH 'MARVELOUS'

"Learn to take risks in life. If you win, you can lead and if you lose, you can guide"


Dah lewat malam, tapi tak boleh tidur sebab siang tadi tidur lama temankan si kecik Iman Danish. Dah tak boleh tidur, bangun bukak peti, makan rojak buah yang bawa balik dari rumah kakak petang tadi. Harap esok tak sakit perut sebab ada banyak buah nenas, buah lain dah habis dah.

Hari minggu rasa terisi bila dengan anak2 buah, nak2 si Iman dah pandai macam2 dah sekarang.
Semalam pandai pulak dia acah2 takutkan kita dengan jengkilkan mata, lepas tu bunyi mengeram konon2 dia tu hantu. Kita buat2 terperanjat, apa lagi mengekek dia dia ketawa. Lepas tu dia ulang 2-3 kali.. Geli hati rasa.

Pagi tadi dia buat perangai lagi. Awal benar suis mood baik dia on, sakan duk mengusik suruh makcik dia ni terkejut. Berjengkit2 kaki sambil bilang 1..2..3.. hahhh!

Iman... Iman...



Tak sure video ni berjaya diupload atau tidak.. If yes, yaa budak ni buat makcik dia melting..






Haaa yes, KUAH ROJAK MARVELOUS. Semalam kakak buat open house, semua makanan dia masak sendiri. Aku tolong2 je apa yang patut, tak reti nak masak sekali sebab kami ikut sifu yang berlainan.. Takut bergaduh plak. Maklumlah dia tak ikut mak, aku segala jenis masakan ikut resepi mak.. Hehehe

Tapi kuah rojak yang dia buat memang patut dapat pujian, semua tetamu yang datang pun puji. Aku lagi lah.. Jaranglah jugak nak akui masakan kakak yang ni sedap, bila cakap sedap tu memang sedap lah.. HAHAHA

Sempat mintak resepi, esok lusa tulat tonggeng nak buat lah.. 

Resepi ni aku pernah buat dah lama dulu, bahan2nya sama cuma cara masakan je lain sikit. Tapi aku share cara yang kakak buat sebab dia punya kuah rojak lagi sedap dari aku punya. Upss!


BAHAN-BAHAN UTAMA
  1. Kicap Manis cap Kipas Udang - 1 botol kecik
  2. Sos cili - 1 botol kecik
  3. Gula pasir - setengah kilo
  4. Nisey Kelantan - 1 keping
  5. Belacan - 1 ketul
  6. Cili kering - 10 tangkai (nak pedas, buh lebih)
BAHAN HIASAN
  1. Bijan goreng
  2. Kacang tumbuk

CARA-CARA
  1. Kisar cili kering & belacan
  2. Masukkan dalam periuk, rebus sampai air kering
  3. Masukkan semua bahan2 utama yang lain sekaligus
  4. Biarkan mendidih dengan api sederhana, kacau sekali sekala
  5. Bila dah sampai tahap kepekatan yang korang nak, ttaburkan bijan & kacang tumbuk
  6. Siap
PSSTT  : Kuah akan memekat lagi bila dah sejuk. Jadi masa mendidih, cuba angkat kuah dengan senduk & tuang bagi dia menitik. Kalau lambat dia menitik, dah pekat dah la tu. Boleh simpan dalam peti, tahan berbulan2. Botolkan baik2. 

Nahh, siap labelkn lagi menu tau. Kat rumah mana lagi korang nampak tuan rumah buat macam ni time open house? hihi

Ni pun aku labelkan, mana lah tahu ada hakak diva yang tak kenal kan... haha




No comments:

Post a Comment